- Mağazalar
- Bize Ulaşın
- KULÜP Kart
- Kurumsal Satış
- TürkçeTürkçe
Ponsetya çiçeği veya Atatürk çiçeği, canlı rengiyle birçok dekorasyon stiline renk katar. Kökeni Meksika’ya uzanan bu özel çiçek parlak yaprakları ile öne çıkar. Atatürk çiçeği renkleri ile de ilgi çekicidir ve her yıl yaklaşık 4 ay boyunca çiçekli kalır. Atatürk çiçeği bakımı konusunda bilgi sahibi olmak isteyenlerin öncelikle hassas bir sürece ihtiyaç duyduğunu bilmesi gerekir. Bu çiçeğin bakımı için ideal sıcaklık ortamı sağlanmalı, doğru toprak ve saksı seçimi yapılmalı ve uygun sulama yöntemleri kullanılmalıdır. Atatürk’ün en sevdiği çiçeklerden biri olduğu söylenen ponsetya için bakım önerilerini öğrenmek ister misiniz? Gelin Atatürk çiçeği çeşitleri nelerdir, nasıl çoğaltılır tüm detaylara bir göz atın.
Ponsetya bitkisinin Atatürk çiçeği adını almasıyla ilgili birçok söylenti mevcuttur. Bunlardan birinde Vanderbild Üniversitesi’nde profesörler arasında bulunan Dr. Kirkland’ın yetiştirdiği bir bitkiye isim aramasına dayanır. İddiaya göre Atatürk’ün doğaya olan ilgisini dikkat çekici ve hayranlık uyandırıcı bulan bir başka profesör, isim aranan bu bitkiye ise Atatürk çiçeği isminin verilmesini önerir. Gereken mercilere yapılan başvurular sonrası ise çiçeğin adı Atatürk çiçeği olarak kabul edilir. Konuyla ilgili Cumhuriyet Gazetesi’nde, Amerika’da yeni bir sarı çiçeğe “Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün adı verildi” başlıklı bir haber yer alır. 8 Temmuz 1935 tarihli haber yazısında ismi öneren profesörün Kayseri’de Amerikan Koleji ziyareti sırasında Atatürk ile tanıştığı gibi detaylar yer alır.
Diğer bir ihtimal ise Atatürk çiçeğinin ülke sınırları içerisinde tanınmasına Atatürk’ün katkı sağlamasıdır. Atatürk bu bitkinin Türkiye’de yetiştirilmesi adına çaba sarf ettiği için Atatürk’ün ismiyle anılıyor olabilir. Bu özel bitki aynı zamanda Atatürk’ün en sevdiği çiçeklerden biri olarak da bilinir.
Ponsetya çiçeği anlamı; Guatemala ve Meksika’da Noel çiçeği, İspanya’da ise Paskalya olarak bilinir. Noel çiçeği olarak adlandırılma nedeni, koyu kırmızı ve yeşil yaprakları dolayısıyla Noel süslemeleri için kullanılmasıdır. Noel yıldızı veya yılbaşı çiçeği gibi isimlerle de anılabilir. Latince adı Euphorbia Pulcherrima olan çiçeğin ismi Ludwig Willdenow tarafından verilir. Poinsettia adını ise bu çiçeği 1825 yılında Meksika’dan Amerika’ya götüren kişiden alır. Bu kişi ABD’li devlet adamı, bitki bilimci ve psikiyatrist olan Joel Roberts Poinsett’dır.
Siz de Atatürk çiçeği nasıl bakılır diye merak ediyorsanız, dikkatle uygulamanız gereken detaylara göz atabilirsiniz. Böylece Ponsetya Atatürk çiçeği için sağlıklı büyüme şartları oluşturabilirsiniz. Elbette her bitki gibi saksı seçimi, toprak, sıcaklık, nem, sulama gibi noktalara özen göstererek çiçeğin gelişmesine uygun bir ortam sağlamalısınız. Ponsetya çiçeği bakımı için yararlanabileceğiniz ipuçları ise şunlardır:
● Atatürk çiçeğini büyütmek için uygun özelliklere sahip bir tür toprak edinmelisiniz. Bu toprağın suyu sürekli emmeyen bir nitelikte olması gerekir. Atatürk çiçeği için ideal toprak, geçirgen olan ve torfla karışık içerikli bahçe toprağıdır. Yumuşak bir toprak ihtiyacı duyan Atatürk çiçeği için zengin torf içerikli toprak tercih edebilirsiniz.
● Atatürk çiçeği için saksılar arasından seçim yaparken mutlaka beğendiğiniz modelin drenajlı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Alt kısmında delikler bulunan saksılar ponsetya için tercih edilebilir. Bu sayede fazla suyun saksı dışına atılması mümkün olur. Atatürk çiçeği yumuşak toprağı sevdiği için toprak suyu emerek fazlasını atar. Çiçeğin sağlıklı büyümesini sağlamak için bu koşulları sağlamakta fayda vardır. Aynı zamanda büyük boyutlarda saksılar seçebilirsiniz. Atatürk çiçeği yapısı gereği her sene biraz daha fazla büyür. Çiçeğin gelişimini desteklemek için büyük saksı seçimi yapabilirsiniz. Örneğin, Paşabahçe saksı haznesi modelleri ile canlı çiçeklerinizi dekorasyonunuzun şık bir parçası haline getirebilirsiniz.
● Atatürk çiçeği suyu fazla sevmez. Bu sebeple kış mevsiminde haftada bir kez sulanması yeterlidir. Yaz aylarında ise haftada iki kez sulayabilirsiniz. Doğru sulama vaktini belirlemek için çok kolay bir yöntemle bunu anlayabilmeniz mümkün. Toprağın içine yaklaşık 1 cm kadar parmağınızı batırarak nem oranını kontrol edebilirsiniz. Çok kuru bir toprak ile karşılaşırsanız sulamaya başlayabilirsiniz. Toprağın nemliliği henüz sulamaya gerek olmadığını gösterir. Aşırı sulu ve çamurlu bir toprak ile karşılaştıysanız saksının tabak kısmındaki suyu dökerek toprağın kurumasını beklemelisiniz.
● Atatürk çiçeği iç mekan bitkileri arasında bulunur. Oda sıcaklığını çok seven çiçeği fazla soğuk ya da sıcak yerlere konumlandırmamak gerekir. Güneş ışığı alan ancak ışığın çok fazla olmadığı yerler belirlenmelidir. Aksi halde yaprak rengi solması ve toprak kuruması gibi durumlar oluşabilir. Bunlardan kaçınmak için odanızın en çok güneş aldığı saatlerde güneşliği kapalı tutabilirsiniz. Diğer vakitlerde bitkinin ise gün ışığından yararlanması için perdeleri açık bırakabilirsiniz. Bu noktada Atatürk çiçeği için ideal sıcaklık değerlerinin 10 ila 19 derece olduğunu söylemek mümkündür.
Atatürk çiçeği kış çiçeği olduğu için kış bittiğinde yapraklarını dökmeye başlar. Dökülen yaprakları mutlaka saksıdan toplamak gerekir. Tam da bu dönemde Atatürk çiçeğinin ömrünü uzatmak üzere budama işlemini yapabilirsiniz. Budamayı mart, nisan, mayıs aylarında gerçekleştirebilirsiniz. Budama işlemine çiçek üzerindeki cansız yaprakları temizleyerek başlayabilirsiniz. Sonra ise ponsetyanın zayıf dallarını 15 cm mesafeden kesmeniz gerekir.
Budama için Atatürk çiçeğinin gövdesinde bulunan zayıf dallar kesilir. Böylece çiçek açma dönemine geldiğinde yaprak ve çiçekler daha gür çıkar. Budama uygulaması yapılmazsa Atatürk çiçeğinin ölü dalları genç olan dalları etkiler. Bu durum çiçeğin solmasına bile neden olabilir. Dilerseniz, doğru bakım adımlarını uyguladığınız Atatürk Çiçeği’ni Paşabahçe Holes metal saksı haznesi tercihiyle modern bir şekilde sergileyebilirsiniz.
Kış bitkisi olarak tanımlanan Poinsettia, soğuk aylarda çiçek açar. Eski yapraklarını döktüğü zaman bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam etmesi için mutlaka düşen yapraklar temizlenmelidir. Atatürk çiçeği nasıl çoğaltılır diye soranlar için birçok farklı yöntemden bahsedilebilir. Bunlar:
● Atatürk çiçeğinin çoğaltmak için bitki köklerinin bir kısmını ayırabilirsiniz. Ayırdığınız kökleri bir başka saksı içerisine ekebilirsiniz.
● Atatürk çiçeği çok fazla büyüdüğünde dalları budanabilir. Budanan dalları ise çoğaltmak için kullanmanız mümkündür. Dalları su içerisine koyup filizlenmesini sağlayabilirsiniz. Dallar filizlendiğinde ise uygun şartları sağlayarak toprağa ekebilirsiniz.
● Atatürk çiçeği tohumuyla da çiçeği çoğaltmanız olasıdır. Bu durumda filizlenmesinin daha uzun süreceğini de göz önünde bulundurabilirsiniz.
Atatürk çiçeği son derece hassas bir bitkidir. Çiçeğin solması ve yapraklarını dökmesi gibi bir durum varsa, bu verilen su miktarına bağlı olabilir. Bitkiyi çok fazla sulamak solma ve dökülme gibi durumlara neden olabilir. Çok sık sulamak köklerin çürümesine sebep olabileceği için kurtarmak mümkün olmayabilir. O halde solmuş Atatürk çiçeği nasıl canlanır? Bunun için birkaç solmuş yaprağı kesmek işe yarar yöntemler arasında yer alır.
Yapraklarda sararma ve solmanın bir diğer sebebi ise ortam koşullarının aniden değişmesi olabilir. Aşırı soğuk veya sıcak ortamlar Atatürk çiçeğinin gelişmesi için uygun değildir. Bu sebeple ponsetya yeni ortamına adaptasyon sağlayana kadar yaprak dökme reaksiyonu gösterebilir. Atatürk çiçeği için uygun şartları sağlayarak sağlıklı şekilde büyümesini sağlayabilir, kış bahçesinde ya da diğer yaşam alanlarında değerlendirebilirsiniz.
Atatürk çiçeğinin kırmızı rengine kavuşması ve canlandırılması için eylül ayından sonra yoğun güneş ışığından korumak gerekebilir. Karanlıkta tutmak, çiçeğin kısalan gündüz süresini algılamasını sağlar. Böylece kırmızı tonlarındaki göz alıcı yapraklarının da büyümesi hızlandırılmış olur.
Siz de çiçeğinizin sağlıklı gelişimi için aradığınız en şık saksıları Paşabahçe Mağazaları’nın sunduğu geniş ürün yelpazesi sayesinde kolayca bulabilirsiniz.