- Mağazalar
- Bize Ulaşın
- KULÜP Kart
- Kurumsal Satış
- TürkçeTürkçe
Ev&Yaşam
Evde bakılan çiçekler ya da salon bitkileri, iç mekâna renk katmanın yanı sıra doğaya yakın olmanın verdiği huzuru hissetmenizi sağlar. Bakımı kolay dekoratif çiçek çeşitleri, yaşadığınız ortama doku ve renk katarak zamanınızı daha keyifli geçirebileceğiniz bir atmosfer oluşturur. Sade barış çiçeğinden gösterişli antoryuma kadar, bakımı kolay çiçekler ya da salon bitkisi çeşitleri arasında pek çok farklı alternatif mevcuttur. Güneşi seven çiçekler doğru konumlandırıldığında yeni tomurcuklarıyla yaşam alanlarınızı süsler. Su sevmeyen bitkiler ya da gölgeyi seven çiçekler bakım ihtiyaçlarına dikkat edildiğinde istediğiniz dekoratif etkiyi elde etmenizi sağlar. En çok tercih edilen salon çiçekleri veya bitkileri hakkında daha fazlasını keşfederek siz de iç mekânlarınızı zenginleştirebilirsiniz.
Saksı çiçekleri, sadece coşkulu renkleriyle gözlerinize hoş görünmekle kalmaz, ruh halinizi yükseltmekten havayı temizlemeye kadar pek çok fayda sağlar. Salonunuzu dekoratif çiçek çeşitleriyle doldurma fikri size de cazip geliyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bakımı kolay olanlara yönelmek iyi bir fikir olabilir. Kolay bir şekilde evde bakılacak çiçekler arasından dekorasyon tarzınıza veya evinizin özelliklerine uygun seçimler yapabilirsiniz:
● Kalanchoe: Rengarenk minik taç yaprakları ve envai çeşit tonuyla kalanchoe’nin evde yetişen çiçekler arasındaki en popüler seçeneklerden biri olması tesadüf değil. Özellikle pencere pervazına ya da masa üstüne gruplandırılmış şekilde yerleştirildiğinde eşsiz bir güzellik ortaya çıkaran kalanchoe güneşe son derece dayanıklıdır, aynı zamanda bakıma pek ihtiyaç duymaz.
● Antoryum: Flamingo zambağı olarak da bilinen antoryum, egzotik görünümüne rağmen olarak bakımı en kolay saksı çiçekleri arasında yer alır. Yaygın olarak kırmızı tonu ile tanınmış olsa da pembe veya beyaz gibi yeşil yapraklarla kontrast oluşturan renkleri de vardır. Antoryum, yağmur ormanlarından gelen bir tür olduğundan sıcak, nemli ve aydınlık ortamları çok sever.
● Barış Çiçeği: Barış çiçeği, ev için saksı çiçekleri söz konusu olunca yaşam alanlarınızı aydınlatan, temizleyen ve hoşluk katan en iyi seçeneklerin başında gelir. Kısmî ya da tam gölgede iyi büyüyen barış çiçeği, kuraklığa da oldukça dayanıklıdır. Yıl boyunca çiçek açabilen bu egzotik bitkiyi haftada bir kez sulamanız yeterlidir.
● Yılbaşı Çiçeği: Noel kaktüsü olarak da bilinen yılbaşı çiçeği, pembe ya da leylak tonlarında açan taç yapraklarıyla özellikle kış aylarında evinize renk katar. Egzotik görünümüne rağmen bakımı en kolay türlerden olan yılbaşı çiçeği nemli ve güneşli ortamlardan hoşlanır. Ancak direkt güneşe maruz bıraktığınızda yapraklarının yanma ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.
● Ebegümeci: Ebegümeci her dönem çiçeklenen kırmızı, pembe, mor renklerindeki yapraklarıyla evinize neşe kazandıran dekoratif saksı çiçeği türleri arasında yer alır. Boyutu küçük olmasına rağmen gösterişli çiçekleri sayesinde iç mekânlarınıza neşe katabilir. Tropikal bir tür olduğundan bol güneş ışığı gören yerlerde tutmanızda fayda vardır.
● Sardunya: Canlı saksı çiçekleri arasında en dayanıklı türlerin başında sardunyalar gelir. Bahçe sardunyasından farklı türleri olan bu özel tür, büyük gösterişli çiçekleri sayesinde odağı üzerine toplar. Gölgeyi seven çiçekler arasındaki sardunyaları pencere önlerinde ya da pervazlarda yerleştirerek sofistike bir ambiyans oluşturabilirsiniz.
● Menekşe: Menekşe, kalın tüylü yapraklarının arasından çıkan rengarenk taç yapraklarıyla eşsiz bir ev çiçeğidir. Tek renkli çiçeklerinin yanı sıra çok renkli formları da bulunan menekşeler, dolaylı güneş ışığını seven bitkilerden biridir. Alttan sulama yaparak ve doğru bakım koşullarını sağlayarak uzun yıllar menekşelerinizi canlı tutabilirsiniz.
● Krizantem: Krizantem, yaşam alanlarına şans getirdiğine inaılan çiçekler arasında yer alan ve çok farklı şekil, renk ya da boyutu bulunan türlerden biridir. Kolay bakım talimatları krizantemi herkes için ideal bir saksı çiçeği haline getirir. Sofistike görünüme sahip krizantemleri özellikle pencere önüne yerleştirerek hoş ambiyans oluşturabilirsiniz.
Evde bitki yetiştirme fikri kulağınıza oldukça hoş gelse de yeterli ışık koşullarını sağlayamayıp yeşil yaprakları soldurmaktan endişeleniyor olabilirsiniz. Ancak bazı bitkiler doğrudan güneşi değil de gölgeyi sever. Evlerin kuzeye bakan odalarında genellikle az ışık olur. İç mekânların doğuya ya da batıya bakan odaları ise orta seviyede ışık alan ortamlardır. Evde yetişen bitkiler arasında tam gölge ya da az ışık sevenleri ayırt etmek için evinizin odalarını gözden geçirmenizde fayda var. Odaların hangi yöne baktığından emin değilseniz, bunu anlamak için telefonunuzdaki pusulayı kullanabilirsiniz.
Düşük ışık koşullarında yetişen ve bakımı kolay olan ev bitkileri söz konusu olunca salon yaprağı, botanik ilgisi yeni başlayanlar için harikadır. Yeşil çizgili yapraklarıyla oldukça hoş görünen salon yaprağını şık krom ya da siyah metal saksı modelleri ile salonunuzun ya da mutfağınızın gölge bir köşesine yerleştirebilirsiniz. Şans bambusu da düşük ila orta ışık koşullarını seven, oldukça şık görünen bitkilerin başında gelir. Şans bambusunun egzotik görünümünü seramik saksılar, rattan ya da hasır gibi dekoratif sepetler ile harmanlayarak özellikle kış bahçesinde ya da evin fazla güneş almayan balkonlarında sergileyebilirsiniz.
Yetiştirmesi kolay difenbahya da direkt güneş görmeyen filtrelenmiş ışıkta iyi bir şekilde büyüyen salon bitkileri arasındaki en popüler türlerin başında gelir. Çalımsı bir formda büyüyen kendine has sarı, beyaz, yeşil ve krem tonlarındaki yaprakları desen ile zenginleştirilen beton saksılarda albenili görünür. Çin herdemyeşili, kurdele çiçeği, deve tabanı, nolina, salon sarmaşığı, sukulent, zeze çiçeği ve salon yaprağı evde gölgede yetişen çiçekler arasında hem kolay bakımlı hem de biyofilik etkisi yüksek olanlardır. Bu bitkileri odanın dekorasyon temasını yansıtan saksılar ya da dekoratif sepetlerle harmanlayarak daha dinamik yaşam alanları yaratabilirsiniz.
Evde bakılacak bitkilerin çoğunun kökeni, ağaç gölgelerinin güneş ışığını filtrelediği tropikal bölgelere dayanır. Bu nedenle çoğu salon bitkisi olarak adlandırılan tür doğrudan güneş ışığı almadan yaşayabilir. Ancak bazı türler iç mekânda yetişmek için çok fazla güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bu tarz bitkiler için çok fazla pencereleri olan odaları seçmeniz ya da doğrudan bahçe, balkon veya terasta konumlandırmanız gerekir. Güneye bakan bir eviniz varsa, muhtemelen güneşi seven çiçekler için uygun ortama sahipsiniz.
Bol güneş seven saksı bitkisi arıyorsanız evinize taze bir çöl havası katan aloe vera denemeniz gerekenler arasında. İyi bakıldığı ortamda kolayca çoğalan aloe vera aynı zamanda cildi canlandırıcı ve serinletici özelliklere sahiptir. Feng Shui tarzı dekorasyonda da önemli bir rolü olan para çiçeği, direkt ışık seven bakımı kolay bitkilerden biridir. Paşa kılıcı ya da kaynana dili de yetiştirmesi oldukça kolay ve dayanıklı salon bitkisi türlerinin başında gelir.
Para ağacı, kroton, dragon ağacı, yukka, cennet kuşu çiçeği veya gardenya da doğrudan güneş ışığını seven evde yetiştirebileceğiniz en özel seçenekler arasında yer alır. Evinizin salon ya da mutfağı güneye bakıyorsa bu bitkileri şık saksılar veya dekoratif sepetlerle aranjman yaparak biyofilik bir ambiyans oluşturabilirsiniz.
İç mekânların en sıradan köşelerini dahi canlandıran saksı bitkilerine bakmak çoğu zaman zahmetli olabilir. Ancak bazı bitkiler var ki ne kadar az su verirseniz o kadar daha çok mutlu olur ve uzun yıllar evinizi süslemeye devam edebilir. Uzun süre boyunca çiçekleri sulamayı unutma eğiliminiz varsa tesbih çiçeği sizin en kolay bakabileceğiniz bitkilerin başında gelir. Hem kuru ortama hem de susuzluğa dayanıklı tesbih çiçeğini salonunuzda ya da mutfağınızda seramik saksılar ile sergileyebilirsiniz.
Trend bitkilerden biri olan sukulent, pek çok kişinin bildiği gibi kaktüs türlerinden olduğu için adeta gizli su deposudur. Muhteşem geometrik şekillerine eşlik eden rengarenk yapraklarıyla bohem bir dekorasyon estetiği yaratmak için boy boy sukulentler seçebilirsiniz. Patos salon sarmaşığı da düşük ışık ve su koşullarında yaşayabilen özel bitkilerden biridir. Bu nedenle salon sarmaşığını banyo ya da ofislerde de tercih edebilirsiniz.
İlk kez bitki bakmaya başlayacaklar için zebra kaktüs, begonya, kılıç çiçeği, nolina fil ayağı, haworthia, aspidistra, zeze veya para çiçeği fazla sulamadan kolaylıkla bakılacak türler arasında yer alır. Bu susuzluğa dayanıklı saksı bitkileri sayesinde kendinizi suçlu hissetmeden iç mekânlarınızda yeşil ambiyansın tadını çıkarabilirsiniz.
İster direkt güneş ışığını ister kuru ortamları sevsin, en çok tercih edilen salon çiçekleri için tasarlanan Paşabahçe Mağazaları’nın şık saksı, saksı haznesi ve dekoratif sepetleri ile yaşam alanlarınızda büyüleyici atmosfer yaratabilirsiniz.