SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMAMAKTADIR.

Divriği Kase

10025351

Divriği Kase Divriği Kase
22.795,00 TL (KDV dahil perakende satış fiyatı)
Sivas'ın Divriği İlçesi’nde bulunan Divriği Ulu Cami, Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücekoğulları Beyliği döneminde (1228) Mengücek Beyi Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından Ahlatlı Muğis oğlu Hürrem Şah adlı bir mimara yaptırılmıştır. İki kubbeli türbeye sahip bir cami ve ona bitişik bir şifahaneden oluşan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, mimari özelliklerinin yanı sıra, sergilediği zengin Anadolu geleneksel taş işçiliği örnekleriyle de bir başyapıttır.
Taş işçiliğinin en iyi ve az görülen örneklerini yansıtan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Ahlatlı ve Tiflisli ustaların eseridir. Uzaktan bakıldığında simetrik gibi görünen, ancak yapısı asimetrik olan bezemeler ve motifler kendini tekrar etmeyen çeşitliliktedir.
Divriği Ulu Cami’de bulunan Darüşşifa’nın giriş kapısı “Taç Kapı” olarak adlandırılmıştır. Kapının iç alınlık kısmında Selçuklu’yu simgeleyen beşgen ve sekizgen yıldız motifleri kullanılmıştır. Pencereyi ortadan ikiye bölen sütun "denge sütunu"dur. Cami bölümündeki Batı Kapısı’na da 2 adet olmak üzere külliyeye toplam üç adet denge sütunu yerleştirmiştir. Denge sütunları, cami ve şifahanenin dengede olup olmadığını göstermektedir. 1939 yılındaki Erzincan depreminden etkilenerek dönme özelliğini yitirmişlerdir. Denge Sütununun, yapının içindeki duvara düşen gölgesi güneş saati görevi görür.
Divriği Kase üzerinde bulunan desenler, Divriği Ulu Cami’de bulunan Darüşşifa’nın Taç Kapısı’nda yer alan motiflerden esinlenilerek tasarlanmıştır.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, 1985 senesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir.
Divriği Kase, el imalatı krem opal renkli camdan üretilmiştir ve üzerindeki rölyef desenlerin tümü, 24 ayar altın ve eskitme boyalar kullanılarak dekorlanmıştır.
Üretim adedi 1.000 ile sınırlıdır

Çap : 35 cm
Yükseklik : 10 cm

% 100 el yapımıdır.
Ürünün Menşei : Türkiye
Temizleme Önerisi : Kuru bezle siliniz


100% El Yapımıdır