SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMAMAKTADIR.

Aydın Lamba

10027361

Aydın Lamba Aydın Lamba
15.950,00 TL (KDV dahil perakende satış fiyatı)
“Memleketi çağdaşlaştırmak istiyoruz… Memleket mutlaka çağdaş ve yepyeni olacaktır.” (Atatürk, 1923)
20. yüzyılın başlarına kadar yaygın bir şekilde kullanılan gaz lambaları, evlerde, sokaklarda, kamu alanlarında ve elektriğin ulaşamadığı her yerde bir aydınlatma aracı olarak önemli bir işlev görmüştür. Ayrıca ortama sıcak bir görünüm, otantik bir hava katmıştır.
1920’de Ankara’da açılan TBMM, elektrik olmadığı için, civardaki kahvehanelerin birinden getirilen büyük bir gaz lambasıyla aydınlatılmıştır. Tavana asılan avize ise elektrik sağlanana kadar dekor olarak durmuştur. Vatanının bağımsızlığını, ulusun egemenliğini sağlayan, Türkiye’yi karanlıktan aydınlığa çıkaran kararlar, bu gaz lambasının loş ışığı altında alınmıştır.
Cumhuriyet, ülkeyi karanlıktan aydınlığa taşımıştır. Cumhuriyetin aydınlığı, ülkenin siyaset, eğitim, bilim, kültür, sanat, ekonomi gibi alanlarda çağdaşlaşmasını, ilerlemesini sağlamıştır.
Aydın Lamba, karanlıktan aydınlığa doğru yol alan Türkiye Cumhuriyeti’nin, bu aydınlık yolculuğunun bir sembolü olarak ilk TBMM’yi aydınlatan o gaz lambasından ilham alınarak tasarlanmıştır. Bu lamba, Cumhuriyet ve Kurtuluş müzelerindeki gaz lambalarının modern bir yaklaşımla yeniden yorumlanıp cama aktarılmasıyla oluşmuştur.
Aydın Lamba, el imalatı amber camdan üretilmiştir, üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile altın yaldız kullanılarak dekorlanmıştır.

Üretim adedi 2023 ile sınırlıdır.

“We are striving to modernize the country… The country will definitely be modern and brand new.” (Atatürk, 1923)
Gas lamps, widely used until the beginning of the 20th century, served an important function as a means of lighting in homes, streets, public areas and wherever electricity was not available. They also added a warm glow and an authentic atmosphere to the environment.
The Turkish Grand National Assembly, which was opened in Ankara in 1920, was initially lighted by a large gas lamp brought from a nearby coffee house, since there was no electricity. The chandelier that hung from the ceiling in the parliament building was merely a decoration until electricity was supplied. The decisions to secure the independence of the homeland and the sovereignty of the nation – taking Türkiye out of the darkness into the light – were taken under the dim light of this gas lamp.
The Republic brought the country from darkness to light. The enlightenment of the Republic enabled Türkiye to modernize and move forward in key areas, including politics, education, science, culture, art, and the economy.
The 'Aydın (Enlightened)' Lamp was inspired by the historic gas lamp that lighted the first Turkish Grand National Assembly, as a symbol of this enlightened journey of the Republic of Türkiye from darkness to light. This lamp is a reinterpretation of the gas lamps on exhibit in the Republic and Independence Museums, reflected on the glass with a modern approach.
The 'Aydın (Enlightened)' Lamp is produced from handmade amber glass, all the relief designs on are decorated by hand using gold gilding.

Çap : 18 cm
Yükseklik : 51,5 cm

% 100 el yapımıdır.
Ürünün Menşei : Türkiye
Temizleme Önerisi : Kuru bezle siliniz.


100% El Yapımıdır